ISTORIA ‘’JACOB HOOY &Co sedert 1743”

In anul 1743 JACOB HOOY incepea comertul cu ierburi si mirodenii la o taraba in piata Amsterdam Nieuwemarkt. Aici a inceput istoria bogata a companiei.

Si de companie se leaga nu numai istoria, ci si nostalgia. Nostalgie in special in ceea ce priveste afacerea familiala si de incredere in comertul cu plante si condimente. Depozitul din Limmen, plin pana in tavan cu plante, emana un miros care l-a facut faimos in zona, inca de pe vremea Companiei Olandeze a Indiilor de Est(V.O.C.), atunci cand corabiile acesteia cutreiereau cutezator oceanele lumii pentru a-si umple pantecele neincapatoare cu ierburi si mirodenii orientale.

A urmat momentul in care a inflorit comertul cu ierburi in pietele din Nordul Olandei, moment care a oferit oportunitatea negutatorilor mici din Amsterdam Nieuwemarkt sa se dezvolte.

In mijlocul acelei perioade agitate, in noiembrie 1722, pe strada Lange Leidsedwarsstraat din Amsterdam, vedea lumina zilei pentru prima data Jacob Hooy. Fiu al unui carutas, acesta a fost fondatorul companiei care va deveni "JACOB HOOY&Co sedert 1743". Si in prezent, 260 de ani mai tarziu, acest nume ilustreaza si defineste maiestria si calitatea.

La varsta de 21 de ani Jacob Hooy deschidea primul sau magazin de comert cu ierburi si mirodenii in Barndesteeg, Amsterdam, iar doi ani mai tarziu acesta transfera magazinul in ceea ce aztazi este o faimoasa adresa din Amsterdam, si anume pe strada Kloveniersburgwal, loc in care isi desfasoara activitatea si in prezent.Jacob Hooy

Magazinul ”Jacob Hooy” din Amsterdam a devenit de-a lungul istoriei un reper pentru locuitorii capitalei Olandei. Totodata magazinul face parte din colectia de suveniruri-magneti cu cele mai faimoase cladiri din Amsterdam.

Desi compania este in patrimoniul familiei Oldenboom din 1846, numele JACOB HOOY a fost si va fi mentinut pentru totdeauna.

Exista inca, de asemenea, si impunatoarele sali de depozit de pe canalele din Amsterdam, care si-au pierdut, din pacate, gloria de odinioara in ceea ce priveste activitatea de incarcare si descarcare a navelor cu ierburi si mirodenii.Dar, in jurul plantelor, a ceaiurilor si a condimentelor, persista si acum misterul “ciudateniei” si aromei acestora, venite de departe. In fabrica Jacob Hooy din Limmen poti intotdeauna, din saci de iuta bruta si baloturi, simti mirosul si gustul plantelor care au fost peste secole atat de caracteristice acestei afaceri de familie; familie a unor oameni ce au muncit si muncesc in continuare cu daruire si abnegatie.

Cu interesul sau pentru cunoastere a fructelor,florilor,plantelor, radacinilor si semintelor, Jacob Hooy ramane atasata de nepretuita valoare a tot ceea ce este Natural si Originar. Jacob Hooy transmite cunostintele si experienta sa in comertul en-gros si cu amanuntul in intreaga lume.